Milli Mücadele Vakfı (MMV), Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a gerçekleştirdiği ziyarette Rum tarafının son dönemdeki girişimlerine sert tepki gösterdi. Vakıf, Rumların özellikle konut ve inşaat sektörüne yönelik hamlelerini “ekonomik savaş” olarak niteledi ve Cumhurbaşkanı Tatar’a “gayri resmi de olsa Rum liderle görüşmeyin” çağrısında bulundu.

MMV Başkanı Aziz Gülbahar, Vakıf Mütevelli Heyeti ile birlikte Cumhurbaşkanı Tatar’a hitaben hazırladıkları yazılı bildiriyi takdim etti. Ziyaret sonrasında basına açıklamalarda bulunan Gülbahar, Rum tarafının yıllardır ekonomik ve siyasi alanlarda KKTC’ye yönelik baskılarını artırdığını savundu.

“Ekonomik savaş başlattılar”

Gülbahar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Biz iki devletin iş birliğini savunurken, Rum tarafı inşaat ve konut sektörümüzü çökertmek için peş peşe saldırılar düzenliyor. İsrailli bir yatırımcıyı haksız yere hapse attılar, ardından iki Macar kadını KKTC’de çalıştıkları için cezalandırdılar. Şimdi de birçok müteahhidimiz için tutuklama kararları çıkarılıyor.”

Gülbahar, Rumların Taşınmaz Mal Komisyonu’nu ve geçmiş müzakere süreçlerinde üzerinde uzlaşılan noktaları yok sayarak hareket ettiğini vurgulayarak, “Neden biz de onlara anlayacakları dilden yanıt vermiyoruz?” diye sordu.

Erhürman: Güney’deki yasa eşdeğerciden müteahhide herkesi ilgilendiriyor Erhürman: Güney’deki yasa eşdeğerciden müteahhide herkesi ilgilendiriyor

“Kapalı Maraş neden açılmıyor?”

MMV açıklamasında Cumhurbaşkanı Tatar’a yönelik şu sorular da yöneltildi:

  • Kapalı Maraş açılımı neden sürdürülmüyor?

  • Hidrokarbon aramaları neden durduruldu?

  • Rumlar Türk mallarını kullanırken biz neden sessiz kalıyoruz?

“Gayri resmi de olsa masaya oturmayın”

Gülbahar, Rum tarafının saldırgan tutumu sürdüğü sürece herhangi bir müzakere sürecine dahil olunmaması gerektiğini vurgulayarak, “Gayri resmi de olsa masaya gitmeyin, Rum liderle görüşmeyin” çağrısında bulundu. “Unutmayın, muhatap kabul etmemek de diplomasinin bir parçasıdır” dedi.

“Türkiye ile birlikte adım atılmalı”

Vakıf, TBMM’nin 14 Temmuz 2024’te federal çözüm tezini reddeden ve KKTC’nin tanınmasını talep eden Başkanlık Tezkeresi’ne de atıfta bulundu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son KKTC ziyaretinde dile getirdiği şu iki görüşün dikkate alınması gerektiği ifade edildi:

  1. Rumların federasyon ısrarı, Türk tarafını masaya hapsetme ve egemenliğimizi gasp etme çabasıdır.

  2. Kıbrıs’ta çözüm, ancak egemen eşitliğe dayalı iki devlet arasında mümkündür.

MMV açıklamasını, “Egemenliğimiz BM ve Rumlar tarafından tanınmadıkça hiç kimse masaya başka şeyler koymamalıdır” diyerek sonlandırdı.